Posjeta Centru za porodicu

Centar za porodicu posjetili su predstavnici Misije OEBS-a u Bosni iHercegovini i Multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv nasiljau porodici, za područje Grada Livno.

Више »

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Последњих дана смо изложени својеврсном атаку на нашу установу путемдруштвених мрежа и путем медија, а поводом смрти двоје лица, односно мајке и синакоји су преминули

Више »

Посјета Удружењу “заједно”

Посјета стручних радника ЈУ “Центар за социјални рад” Бања Лука,корисницима услуга  Дневног центара “Заједно”. Ријетка прилика  да будемо једно,  да уживамо у музичком програмукорисника и

Више »
18.12.2019

Danas smo zajedno sa JU Centar za socijalni rad Banja Luka bili domaćini studijske posjete partnera iz JU Centar za socijalni rad Bihać, Udruženja “Žene sa Une” iz Bihaća kao i prijatelja iz Dnevnog centra Defendologija iz Nikšića

Zadovoljni smo što možemo predstaviti naše modele saradnje i rada sa partnerima iz CSR, kao primjere dobre prakse, u nadi da ćemo doprinjeti dodatnom razvoju kvaliteta usluga u regionu.

04.12.2019

„Zadržimo mlade u BiH: Zaokružimo ciklus visokog obrazovanja“ je naziv Konferencije koja je u organizaciji udruženja „Prava za sve“ iz Sarajeva i „Budućnost“ iz Modriče, održana u petak u Banja Luci.

Konferencija je dio projekta „Studentskom praksom brže do posla“, koji finansira Evropska unija, a koji putem različitih aktivnosti daje podršku reformi visokog obrazovanja u skladu sa standardima EU, na način da omogući studentima da steknu obrazovanje koje im pruža praktične vještine potrebne na tržištu rada u BiH i da na taj način brže dobiju posao. JU Centar za socijalni rad Banja Luka podrzava saradnju sa Univerzitetima i u partnerstvu sa studijskim programima, organizuje izvođenje stučne prakse za Studij socijalnog rada, psihologije, prava, medicinskog fakulteta i mnogih drugih.

03.12.2019

Sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i predstavnicima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Srbije

26.11.2019

Centar za socijalni rad se, kao i svake godine, priključio globalnoj kampanji “16 dana aktivizma” za borbu protiv nasilja u porodici, te kroz aktivno učešće svog predstavnika dao podršku ovogodišnjoj kampanji  u organizaciji UN Woman.

26.11.2019

“U toku je sastanak radne grupe za izradu instrumenta za procjenu potreba stanovnistva Republike Srpske u cilju definisanja metodologije za socijalnu kartu. Danas su prezentovani rezultati pilot istrazivanja, a slijedi dogovor u vezi sa finalizacijom instrumenta za podrucje Republike Srpske. U radnoj grupi su učestvovali predstavnici JU CSR Banja Luka, a u radu ucestvuju i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Saveza udruzenja stručnih radnika socijalne djelatnosti, Republičkog zavoda za statistiku, Poreske uprave, misije OSCE-a u BiH i UNHCR-a.”

23.11.2019

Danas naši kreativni korisnici programa “Zdravo starenje” u TC “Emporium” izlažu svoje radove koje su stvarali proteklih mjeseci. Izložba je prodajnog karaktera i trajace od 10.00-16.00 časova! Dodjite da ih podržite, da se družite i ako želite, postanete i vi korisnik mnogobrojnih radionica u okviru pomenutog programa. Zahvaljujemo se upravi TC “Emporium” na podršci i ustupljenom prostoru. Vidimo se!

22.11.2019

Predstavnici JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka su učestvovali na seminaru Izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva za identifikaciju i pružanje pomoći žrtvama trgovine ljudima i ostalim ranjivi grupama, posebno djeci u riziku, marginalizovanim grupama, maloljetnicima i migrantima bez pratnje. Naši predstavnici su prenijeli velika iskustva i pozitivne prakse Centra za socijalni rad Banja Luka našim saradnicima i kolegama iz cijele BiH. Seminar je održan u organizaciji MFS Emmaus i USAID u Sarajevu.

21.11.2019

Sastanak sa predstavnicima medjunarodne organizacije “People in need”. U okviru buduceg trogodisnjeg plana rada u BiH, iznimno je vazna podrska koju ova organizacija moze pruziti Gradu Banja Luka.
“People in need” u osnovi svog rada ima promociju prava i razvoj usluga za osobe sa intelektualnim teskocama i problemima u mentalnom zdravlju.

14.11.2019

SOCIJALNI RADNICI TRAŽE STSTUT SLUŽBENOG LICA

BANJALUKA – Stručni radnici centara za socijalni rad u BiH su svakodnevno izloženi različitim oblicima nasilja i prijetnjama, zbog toga ćemo tražiti da nam se da status službenog lica, poručili su danas stručni radnici Centra za socijalni rad Banjaluka.

 

Oni su ovo izjavili povodom jučerašnjeg napada na službenike ovog centra.

Bojan Arula, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka, rekao je da se stručni radnici nažalost krive i kada su oni napadnuti.

“Podsjetiću samo da je u julu jedna naša kolegica ubijena u Đakovu. Ubio ju je čovjek kojem je pomagala godinama. To je samo mali pokazatelj sa kakvim se mi opasnostima svakodnevno susrećemo”, rekao je Arula.

Istakao je da bilo koji oblik nasilja prema bilo kome nije dopustiv, te da svi nezadovoljni radom stručnih radnika u centrima za socijalni rad mogu da se obrate policiji, tužilaštvu ili sudu.

Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije Centra za socijalni rad Banjaluka, rekao je da u centrima za socijalni rad rade stručnjaci, te da ne mogu za sve biti dežurni krivci.

“Fizičku i tehničku zaštitu radnika treba podići na veći nivo. To mogu biti  detektori metala ili panik  tasteri, kao i detaljni pregledi na ulazima kao i fizičko obezjeđenje sa proširenim ovlaštenjima”, kazao je Zec.

Marija Jakovljević, psiholog u Centru za socijalni rad, kazala je da je u RS alarmantno stanje kada je u pitanju neadekvatna, neblagovremena zaštita žrtava porodičnog nasilja.

“Stručni radnici u centrima za socijalni rad su samo jedna karika u lancu subjekata zaštite žrtava porodičnog nasilja”, objasnila je Jakovljevićeva.

Podsjećanja radi Banjalučanin Đorđe Dakić uhapšen je juče nakon što je u prostorijama Centra za socijalni rad Banjaluka napao radnice, i  O.B., jednog od radnika koji je pokušao da ga obuzda, udario glavom u lice, potvrđeno je “Nezavisnim”.

14.11.2019

Javna rasprava Nacrta drugog rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2019. I Nacrta za 2020.godinu

13.11.2019

Javna rasprava Nacrta drugog rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2019. I Nacrta za 2020.godinu

13.11.2019

Jutros je jedan od klijenata JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka fizički napao stručne radnice koje su profesionalno vršile svoju dužnost. Puka je sreća što su se dvojica kolega našli tu i savladali napadača bez posljedica, te ga zadržali na zemlji do dolaska policije. Prije nekoliko mjeseci, socijalna radnica iz “Centra za socijalnu skrb” Osijek stradala je od ruke klijenta kojem je godinama pomagala. Prethodnih godina svedoci smo nasilja nad stručnim radnicima u svim zemljama okruženja. Nažalost, pokazalo se da su nam potrebne drugačije prakse kako bi se zaštitili životi i stručnih radnika i korisnika usluga centara za socijalni rad. Stručnim radnicima je neophodno dati status službenih lica, a u svaki centar uvesti oružano obezbeđenje i detektore metala. Dok se sistemski ne riješi ovaj problem, počinioci nasilja nad stručnim radnicima će se izvlačiti sa prekršajnom prijavom, kao što će to biti sa gospodinom koji je danas napao stručne radnike, a samo iz razloga jer su ga kolege spriječile da ubije nekoga! Ovo je ozbiljan problem jer su životi u pitanju i mora se hitno reagovati.

02.11.2019

Studijska posjeta predstavnika JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka JU “Dom za lica sa invaliditetom” Višegrad.Upriličena je posjeta našim korisnicima koji su smješteni u ustanovu i posjeta našim dugogodišnjim saradnicima i prijateljima iz ustanove.Podjeljena iskustva i novi planovi o poboljšanju saradnje.

30.10.2019

U prethodnih par dana, mnogo toga se dešavalo u sklopu projekta “Zdravo starenje”.
Naši korisnici imali su priliku da prisustvuju edukativnom, sportskom i zabavnom programu.

Dana 23.10. organizovali smo Muzičko veče u restoranu Sorriso u Akvani gdje je prisustvovalo oko 130 korisnika iz četiri mjesne zajednice u Banjoj Luci: Rosulje, Borik, Bulevar i Pobrđe.

Dana 24.10. u prostorijama Mjesene zajednice Rosulje je održana kreativna radionica dekupaž, gdje su korisnici imali priliku da nešto više nauče o samoj tehnici ali naravno i da sami probaju da naprave neki kreativni rad.

Kako je petak dan posvecen rekreaciji, naši korisnici su ga iskoristili i zajedno sa koordinatorima prošetali do Planinarskog doma Šehitluci.

Ponedjeljak smo odvojili za edukativna predavanja gdje su nam se pridružili radni terapeuti i govorili o prevenciji padova kod treće životne dobi.

Ono što je nezaobilazna aktivnost svakoga jutra jeste preventivno-korektivna gimnastika koju naši korisnici obožavaju.

Planiramo još mnogo toga, a sve naše aktivnosti možete i dalje pratiti na stranici Zdravo starenje Banja Luka!

24.10.2019

Predstavnici JU” Centra za socijalni rad” Banja Luka učestvuju na EUROCITIES Social Affairs Forum “Inclusive cities/Ensuring social inclusion & well-being for all ages” koji se održava u Varšavi u periodu 22-25 oktobra. U okviru događaja, predstavljamo iskustva našeg grada u organizovanju preventivnih programa za djecu u riziku, programa za poboljšanje položaja osoba treće životne dobi, kao i mogućnost prenošenja pozitivnih praksi evropskih gradova u postojeći sistem socijalne zaštite.

24.10.2019

Predstavnik JU” Centar za socijalni rad” Banja Luka učestvuje na sastanku nadzornog tijela Vijeća ministara BiH za provedbu strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma. Sjajne prezentacije profesora Muratbegovića i Azinovića otkrivaju značaj centara za socijalni rad u prevenciji i borbi protiv ekstremizma i terorizma.

16.10.2019

U toku je radionica za izradu radne verzije,lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja lica sa invaliditetom u Gradu Banjaluci za period 2020-2026 godina.

07.10.2019

Predstavnici JU “Centar za socijalni rad”Banja Luka prisustvovali su danas otvaranju savjetovalištva za zapošljavanje mladih od 15 do 30 godina starosti.Savjetovalište će biti otvoreno u sklopu regionalnog projekta “Your Job” kojeg provodi “Caritas”, biskupija Banja Luka, zajedno sa svojim saradnicima.

07.10.2019

Predstavnici JU “Centar za socijalni rad”Banja Luka prisustvovali su danas otvaranju savjetovalištva za zapošljavanje mladih od 15 do 30 godina starosti.Savjetovalište će biti otvoreno u sklopu regionalnog projekta “Your Job” kojeg provodi “Caritas”, biskupija Banja Luka, zajedno sa svojim saradnicima.

04.10.2019

Sastanak svih direktora i saradnika Centara za socijalni rad iz Republike Srpske sa resornim ministrom Alenom Šeranićem.
Tema sastanka su aktuelni problemi sa kojima se susrećemo u radu, porodično-pravna zaštita, program SOTAC baze…

01.10.2019

Kakav radostan dogadjaj i to na Međunarodni dan starih – “Banja Luka ljudskog lica” – program “Zdravo starenje” od danas i u MZ Bulevar i MZ Pobrđe – besplatni raznovrsni programi za osobe starije dobi, kursevi, zabave, druzenja, ucenje – pridruzite se !

30.09.2019

Novo iz Gradske uprave – prvi put dodjela finansijske podrske hraniteljskim porodicama, 37 rjesenja za djecu osnovce i srednjoskolce, koji rastu u jednom humanom projektu zbrinjavanja u hraniteljskim porodicama. Nastavljamo sa podrskom ovim ljudima velikog srca.
#Grad Banja Luka
#Centar za socijalni rad

27.09.2019

Vršnjačko nasilje i promocija zdravih životnih stilova“ bila je tema dvokomponentnog trodnevnog seminara održanog u Doboju 23 – 25.09. Perpetuum Mobile je okupio predstavnike centara za socijalni rad iz banjalučke regije, ali i stručnjake i studente u oblasti socijalnog rada zajedno sa omladinskim radnicima iz Banje Luke, Čajniča, Zvornika, Bijeljine, Teslića, Doboja, Kotor Varoša, Čelinca, Prnjavora, Kneževa i Banovića .
Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržavaju Vlade Švajcarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.
#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustriaDevelopmentAgency

26.09.2019

U okviru projekta “Zdravo starenje” radnici Javne ustanove” Centar za socijalni rad” Banjaluka, zajedno sa partnerima na projektu, Omladinsko Komunikativnim Centrom Banjaluka, Gradskom Organizacijom Crvenog Krsta Banjaluka, Domom penzionera BL, kao i korisnicima dnevnih centara koji postoje u Banjoj Luci, nalaze se u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, u obilasku i radnoj posjeti četiri dnevna centra koja egzistiraju u Sarajevu već nekoliko godina. Susreli su se i sa g.Željkom Blagojevć, predstavnikom UNFPA BiH kao i gopođom Aidom Hadžič, predstavnicom Općine Centar u Sarajevu. U Banjaluku se vraćaju sa puno pozitivnih utisaka, novih stečenih vještina i iskustava u radu sa osobama treće životne dobi.

23.09.2019

U četvrtak 26.9.2019.godine u 19:00 održaće se drugo info predavanje o HRANITELJSTVU u prostorijama MZ Borik 2. Voditelji predavanja su mr Radmila Dašić i Stela Egić dipl.socijalni radnik.

20.09.2019

OTVORI SRCE POSTANI HRANITELJ!
Sinoc promocija hraniteljstva u MZ Starcevica.

Hranitelji su osobe koje pruzaju dom djeci ili odraslim osobama kojima je iz razlicitih razloga potreban smjestaj.

19.09.2019

Radnici Javne ustanove “Centar za socijalni rad” Banjaluka, kao dio radne grupe formirane na nivou BiH, uzeli su učešće na dvodnevnoj
sjednici u okviru projekta “Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina” koja se održavala 16. i 17.septembra 2019.godine, u Tesliću.
Sjednica je bila dio nastavka istoimenog projekta te su na njoj prezentovane aktivnosti i postignuća u radu dnevnih cenatara za zdravo
starenje kao i način funkcionisanja prava na pomoć i njegu u kući na nivou Grada Banjaluka, kao oblika pružanja pomoći istoimene usluge koja je po zakonu namjenjena starijim osobama. Na završnoj sesiji sjednice
prezentovani su zaključci, kao i inicijative, te će isti, objedinjeni, biti proslijeđeni nadležnim organima. Dvodnevna sjednica održana je u
organizaciji Hilfswerk International Sarajevo koji u BiH provodi istoimeni projekat.

 
18.09.2019

U toku je trening za izradu procedura zajedničke saradnje Dnevnog centra za djecu u riziku i kolega iz JU Centar za socijalni rad Banja Luka na Programu podrške porodicama.

Pred nama je još jedna saradnja koja će doprinjeti kvalitetu usluga i preventivnom djelovanju u cilju poboljšanja života djece našeg grada.

Citav proces edukacije i saradnje podrzava organizacija Save the Children in North West Balkans

18.09.2019

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa direktoricom JU,,Centar za socijalni rad” Banja Luka Irenom Joldžić i međunarodnom organizacijom,, Save the Children” potpisali su ugovor o realizaciji projekta” Program podrške porodicama”.Projekat se odnosi na pomoć socijalno zanemarenoj djeci iz 20 porodica sa područja grada Banja Luka.

16.09.2019

U četvrtak 19.09.2019.godine u prostorijama MZ Starčevica sa početkom u 19:00 časova održaće se info predavanje za građane o HRANITELJSTVU. Domaćini info predavanja su mr sci Ljubica Dorontić-porodični terapeut i Renata Ritan Jelić, dipl.socijalni radnik.

12.09.2019

Dana 11.9.2019 u okviru projekta “Zdravo starenje” uspješno je realizovan izlet na Kozaru.160 korisnika naših dnevnih centara učestvovalo je u mnogim aktivnostima.Lica zadovoljnih korisnika govore o divno provedenom danu.

04.09.2019

Centar za socijalni rad planira izmjestiti Porodično savjetovalište sa trenutne lokacije u Upravi ove javne ustanove u centralnom dijelu grada, na novu lokaciju u naselju Nova Varoš.

27.08.2019

Ženski forum za razvoj
Konsultativni radni sastanak za razvijanje okvira za uspostavljanje ženskog foruma za razvoj#
#WD4D
#UNDP

20.08.2019

Dodatno opremanje prostorija za rad sa djecom,didaktičkim materijalom uz podršku BH telekoma.

20.08.2019

Razgovor o budućoj saradnji sa Judith Kiers, Regional Representative Western Balkans, People in Need

24.07.2019

Predstavnici UNDP -a danas u posjeti nasoj ustanovi. Razgovor na temu unaprjeđenja usluga porodičnog savjetovališta i plan realizacije projekta opremanja novog prostora za porodično savjetovalište
#UNDP

09.07.2019

Svaki radni dan u parku “Mladen Stojanović” sa početkom u 9 sati vježbe korektivne gimnastike#Zdravo starenje#

25.06.2019

JU” Centar za socijalni rad” Banjaluka, svojim kapacitetima, još od 2005. godine podržava izgradnju kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima i direktnu asistenciju žrtvama trgovine ljudima. I ove godine, naš Centar je, kroz delegiranje stručnjaka iz ove oblasti, na poziv Međunarodne organizacije za migracije, dao doprinos edukaciji stručnih radnika iz preko 100 centara za socijalni rad iz Bosne I Hercegovine. Ovaj petodnevni seminar u organizaciji IOM održava se na Jahorini od 24. do 28. juna.

13.06.2019

U periodu od 05.06 do 07.06.2019. godine u organizaciji SOS Dječija sela BiH upriličena je studijska posjeta Ljubljani u okviru projekta “Jačanje sistema socijalnih usluga u Bosni i Hercegovini”.Tom prilikom posjetili smo Ministarstvo za rad,porodicu i socijalnu politiku i jednake mogućnosti,Dom za stare u Fužinama,Centar za socijalni rad Ljubljana,Dim materinstva,Krizni centar za mlade,Centar za obuku,rad i zaštitu Dolfka Boštjančić .Studijskoj posjeti su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva zdravstva,rada i socijalne zaštite HNK,Ministarstva za rad, socijalnu politiku,raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Centra za socijalni rad Banja Luka.
Zahvaljujemo se organizatoru na izuzetnoj organizaciji a domaćinima na gostoprimstvu.

13.06.2019

Bila nam je čast prisustvovati radionici “UN konvencija o pravima lica sa invaliditetom alatka za jednakost” u organizaciji Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske.

06.06.2019

Hor u okviru programa Zdravo starenje danas je započeo sa svojim radom. Svi koji su zainteresovani mogu doći da se upoznaju i uključe dolaskom na probu četvrtkom u 10 časova u Dom penzionera.

05.06.2019

Jutros smo zajedno sa Ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem ispratili prvu grupu djece koja će boraviti u Bečićima. Drugari želimo vam lijep boravak i druzenje na moru!

28.05.2019

Danas je u Banja Luci započela trodnevna obuka za organizovanje i provođenje Programa ZDRAVO STARENJE koji se u Banja Luci realizuje počev od aprila 2019. godine. Obuka se realizuje uz podršku Populacijskog Fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA) i Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje.

27.05.2019

Dana 27.5.2019. godine potpisan je Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i JU” Centar za socijalni rad” Banja Luka.Sporazumne strane su saglasne da ovim sporazumom regulišu međusobne odnose u namjeri uspostavljanja i unapređenja poslovne, pedagoške, stručne i naučne saradnje.Saradnja naročito uključuje, ali se ne ograničava, na sledeće aktivnosti:
• međusobne posjete stručnog i edukativnog 
karaktera,
• izvođenje praktične nastave za potrebe 
studenata Pravnog fakulteta,
• obavljanje stručne prakse studenata 
Pravnog fakulteta u Centru za socijalni rad

22.05.2019

Uz podršku Save the Children North West Balkans, danas je organizovana posjeta Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu Srbije, u cilju pripreme “Programa podrške porodicama” koji bi u Banja Luci trebao da se implementira u drugoj polovini 2019 godine. Program podrske porodicama usmjeren je na prevenciju izdvajanja djece iz bioloških porodica. Uskoro više informacija o programu…

21.05.2019

Danas su našu Ustanovu posjetili članovi udruženja Down Syndrom Banja Luka i njihovi gosti iz Beograda.

17.05.2019

Partnerstvo za pomoc djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama – potpisan Protokol sa jasnim procedurama i obavezama za institucije i partnere iz nevladinog sektora/udruzenja gradjana u podrsci ovim osjetljivim kategorijama

17.05.2019

Partnerstvo za pomoc djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama – potpisan Protokol sa jasnim procedurama i obavezama za institucije i partnere iz nevladinog sektora/udruzenja gradjana u podrsci ovim osjetljivim kategorijama

16.05.2019

Danas, 16.05.2019.godine, u sklopu projekta “Zdravo starenje” obavljena je i aktivnost mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska naših korisnika. Istu aktivnost ponovićemo i za 7 dana, dakle, od 27.05. do 31. 05. 2019. godine, i to u sljedećim MZ: Rosulje, Borik, Dragočaj i u Domu penzionera u Obilićevu. O tačnom rasporedu mjesnih zajednica, kao i o satnici bićete blagovremeno obavijšteni! Dođite da, uz naše aktivnosti, “zdravo starite”.

15.05.2019

Danas je potpisan Memorandum o saradnji sa Domom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević u cilju podrške razvoju usluga u gradu za djecu i mlade bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i djecu sa posebnim potrebama.

12.05.2019

Dana 12.05.2019.godine, na Trgu Krajine, od 10.00 do 12.00 casova, odrzana je promocija projekta “Zdravo starenje” koji implementira Javna ustanova “Centar za socijalni rad” Banjaluka, a uz podrsku Gradske uprave Grada Banjaluka, Gradske organizacije Crvenog krste te Omldinsko komunikativnog centra Banjaluka. U sklopu projekta planirane su razlicite radionice i aktivnosti za gradjane trece zivotne dobi, a sa ciljem poboljsanja socijalne ukljucenosti i kvaliteta zivota za ovu populaciju Grada Banja Luke. Projekat podrazumjeva razlicite vrste radionice, kao sto su: pletenje, medicinsko savjetovanje, razlicite drustvene igre, fizicke aktivnosti, izlete i slicno. Cekamo Vas svakim radnim danom, od 09.00 do 13.00 casova u MZ Rosulje te Vas pozivamo da “zdravo starite” sa nama!

10.04.2019

Na današnjoj 31. sjednici Skupštine Grada Banja Luka usvojen Izvještaj o poslovanju JU “Centar za socijalni rad” za 2018 i Program poslovanja za 2019. godinu. Idemo dalje!

05.04.2019

U organizaciji Save the children u toku je višednevna obuka centara za socijalni rad i Dnevnih centara za djecu u riziku za primjenu PPP – programa podrške porodici.

22.03.2019

Obilježavanje Međunarodnog dana Down sindrom u Beogradu. Saradnja Down centar Banja Luka i Beograd uz podršku Predstavništva RS u Srbiji, Grada Banja Luka i Centra za socijalni rad Banja Luka.

04.03.2019
Potpisan sporazum o razumijevanju i saradnji sa banjalučkim Centrom za socijalni rad

Danas (04. marta 2019.) je zvanično otpočeta saradnja na realizaciji preventivnih programa za mlade na lokalnom nivou potpisivanjem Memoranda o razumijevanju i saradnji između JU „Centra za socijalni rad“ iz Banja Luke i Instituta „Perpetuum mobile“.

Memorandumom je definisano zajedničko djelovanje u narednom periodu što uključuje izradu plana radionica koje će edukatori Instituta održati za korisnike Dnevnog centra u banjalučkom naselju Borik. Radionice namijenjene za osnovce i srednjoškolce iz Banja Luke će promovisati zdrave stilove života.

Memorandum je, između ostalog, nastao iz porebe za održavanjem vrijednosti koje omogućavaju pravilno vaspitanje djece i mladih i unaprijeđenjem vrijednosti lokalne zajednice u kojoj građani žive.

otpisivanjem, Institut „Perpetuum mobile“ i Centar za socijalni rad obavezuju se da će uticati na lokalni razvoj i jačati socijalnu mrežu licima koja se nalaze u stanju socijalne ugroženosti, putem organizovanja zajedničkih aktivnosti.

Prva aktivnost biće održana već u utorak (5. marta 2019.) od 19:30h u prostorijama Dnevnog centra Centra za socijalni rad zgradi Titanik u Boriku (Bulevar Živojina Mišića). Da li etiketiranje ograničava potencijal mladih? – mladi će diskutovati kroz interaktivnu radionicu „Etikete i etiketiranje“ koja je sadržana u Programu Y, jednom od najboljih priručnika za rad sa mladima u Evropi. Za Program Y je dodijeljena 2017. godine nagrada Global Education Innovation od strane GENE (Global Education Network Europe).

01.03.2019

JU”Centar za socijalni rad” Banja Luka posjetili su predstavnici Univerzitetskog koledža iz Londona i Međunarodnog populacionog fonda UNFPA.Cilj posjete je istraživanje o potrebama osoba treće životne dobi i važnosti organizovanja dnevne brige o njima.

12.02.2019

O nastavku usluge dnevnog zbrinjavanja osoba trece zivotne dobi “Zdravo starenje” danas smo razgovarali sa predstavnicima GO Crvenog krsta, OKC-a, Udruzenja penzionera, Doma penzionera i UNFPA.

12.02.2019

Sa predstavnicima Policijske uprave Banja Luka o sprječavanju i suzbijanju prosjačenja u Gradu Banja Luka. Zajedničke aktivnosti na terenu već započete.

07.02.2019

Danas su predstavnici Instituta “Perpetuum mobile” predstavili svoj rad stručnom osoblju Centra za socijalni rad Banja Luka i razgovarali o potencijalnoj budućoj saradnji.

05.02.2019

Radni sastanak sa direktorom Goranom Selakom. Dosadašnja saradnja Kazneno popravnog zavoda i JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka veoma uspješna. Na današnjem sastanku bilo je riječi o postpenalnom prihvatu zatvorenika, razmjeni informacija i procesu upućivanja maloljetnika u Vaspitno popravni dom.

У општинском Центру одржан семинар “Рехабилитација и хабилитација особа са Дауновим синдромом по моделу Европске Уније”

Након потписивања  споразума о сарадњи организација из Републике Српске и Србије, које брину о особама са Дауновим синдромом и општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у просторијама општинског Центра одржан је двочасовни бесплатни семинар.

Семинар на тему “Рехабилитација и хабилитација особа са Дауновим синдромом по моделу Европске Уније” који је организовао општински Центар на иницијативу родитеља Марије Павловић, чланице Удружења за Даун синдром Београда.

Испред домаћина и организатора семинара, присутне је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић нагласивши значај перманентног информисања свих актера процеса хабилитације и рехабилитације особа са Даун синдромом од њих самих, преко породица, стручњака и читаве заједнице  како о њиховим потребама тако и о њиховим правима и реалним могућностима. Највеће препреке су у нама који их не разумемо. Из тог разлога ће општински Центар и убудуће наставити да ослушкује потребе њих и њихових породица и да организује овакве и сличне догађаје како бисмо афирмисали другачији преко потребан приступ овој популацији.

Циљ овог семинара који је окупио бројне родитеље, стручњаке и студенте као и младе са Даун синдромом је био упознавање са рехабилитацијско – хабилитацијским програмом за интегрисање и радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом који се спроводи у Бањалуци.

Своја искустава у области рехабилитације и укључивања особа са Дауновим синдромом у самостални живот презентовао је господин Зоран Јелић, психотерапеут и рефлексолог, управник Центра за Даун синдром у Бања Луци.

Учесници семинара су имали прилику да се кроз аутентичан видео материјал упознају са ПАИН-  рехабилитационим програмом и да у оквиру предавања „Живот са ДС“ и „Бити родитељ – старатељ особе са ДС“ поставе бројна питања и активно учествују у дискусији.

Испред Центра за социјални рад Бања Лука о моделу сарадње са Центром као и подршци особама са Даун синдромом говорила је Јелена Јелић.

Своје животно искуство родитеља девојчице са Доwн синдромом широком аудиторијуму пренела је Марија Павловић. Она је истакла да особе са Даун синдромом могу бити корисни чланови друштва, јер имају потенцијал, али тај потенцијал се мора неговати и развијати, јер све што сада учинимо донеће плодове у будућности. Кроз подршку на овај начин смањићемо ризик да наша деца сутра постану социјални случајеви на терету државе и локалне заједнице

Процењује се да у Србији живи око две хиљаде особа са Дауновим синдромом. У Републици Српској их је око 1.400. Удружења особа са Дауновим синдромом из Републике Српске и из Србије убудуће ће сарађивати и размењивати искуства како би се те особе лакше укључиле у друштво и оспособиле за самосталан живот а спона између њих у својим капацитетима ће бити општински Центар за за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

24.12.2018

Danas je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u JU ” Centar za socijalni rad” Banjaluka podijelio novogodišnje paketiće najosjetljivijoj kategoriji djece sa područja Grada Banjaluke.Paketiće za preko 300 mališana obezbijedili su: NLB Banka Banja Luka, MSD SNSD, Nora Plast d.o.o. Banja Luka, Unicreditbank BL, Mladen Milanović Kaja i Goran Kurtinović.

07.12.2018

Sa predstavnicima Biroa za ljudska prava Tuzla o planovima za 2019. godinu u okviru projekta “Pravda za svako dijete”

04.12.2018

JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka je povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom organizovala Okrugli sto “Porodica i lica sa invaliditetom” na kojem smo promovisali pravo na porodični život i servise koji postoje kao podrška za život u porodici.Ovom prilikom smo promovisali i pilot projekat stanovanja uz podršku za lica sa Down sindrom-om.
Cilj ovih aktivnosti je u vezi sa promocijom porodičnog života i jednakog učešća koji je definisan Lokalnim akcionim planom Grada Banja Luka.

03.12.2018

Današnji dan završavamo predivnom manifestacijom “Down syndrom – život u zajednici”

03.12.2018

Povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom 3.decembra JU” Centar za socijalni rad” Banja Luka je organizovao posjetu porodicama u kojima su roditelji sa invaliditetom sa djecom starosti do godinu dana.Posjetili smo tri porodice u kojima su majke sa invaliditetom korisnice prava iz oblasti socijalne zaštite i darovali ih prigodnim poklonima.

03.12.2018

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Banjaluci je obilježen tradicionalnim sportskim igrama.

01.12.2018.

Humanitarna veče Rotary Club Banja Luka. Ove godine podrška radu JU “Centar za socijalni rad” Banja Luka i dnevnog centra “Moja luka”. Veliko hvala!

29.11.2018

Razgovor sa Ombudsmanom za djecu RS g-đom Dragicom Radović. Mnogo izazova ali i rješenja po pitanju djece i njihovih interesa.

27.11.2018

*Svako dijete treba porodicu*

Razgovor sa hraniteljima, njihovim izazovima i uspjesima. Izdvajanjem djeteta u porodice dajemo mu mogućnosti da razvije svoje potencijale, moralne, fizičke, intelektualne i ostale kapacitete, da održava kontakt sa biloškom porodicom i da joj se vrati nakon nekog vremena ako se za to stvore uslovi.

5.11.2018

Delegacija Grada Banja Luka u posjeti Gradu Zagrebu. Razgovarano o pozitivnim praksama u oblasti socijalne politike.

11.10.2018

Posjeta Udruženja žena “Udahni život” ST Sombor

5.10.2018

Na poziv mreže omladinskih centara MaMa iz Slovenije, predstavnik JU” Centar za socijalni rad” Banja Luka socijalni radnik Bojan Arula održao je trening na temu “Marginalizovane, socijalno isključene grupe, socijalna inkluzija u praksi”.
Naša ustanova je zbog velikog iskustva u borbi protiv isključenosti marginalizovanih grupa zamoljena da edukuje omladinske radnike iz nekoliko zemalja Evropske Unije, te da prenese iskustva dobre prakse.
Na treningu je učestvovalo preko dvadeset direktora i radnika omladinskih centara iz Latvije, Estonije, Švedske, Poljske, Slovačke i Njemačke.

2.10.2018

Misionarke ljubavi – sestre Majke Tereze u Zagrebu obavljaju humanitarni rad gdje obezbjeđuju dnevni obrok za 150 korisnika, smjestaj za beskućnike i stara lica bez primanja, obilaze stare i nemoćne po kućama… Pomažu im volonteri. Finansiraju se od anonimnih donatora. Inače imaju i kuću u Banja Luci gdje takođe imaju javnu kuhinju i spremaju 120 obroka dnevno. Blisko sarađuju sa našim Centrom. 
Obisli smo i Dom za starije osobe – Trešnjevka. 
Puno dobre prakse koju ćemo prenijeti kod nas.

28.09.2018

Puna podrska Grada hraniteljskim porodicama ! Trenutno u Banjaluci 48 hraniteljskih porodica zbrinjava 64 djece bez roditeljskog staranja. Vrlo human posao uz podrsku Centra za socjalni rad. Grad moze jos vise da podrzi ove porodice i uradicemo to vec u narednoj budzetskoj godini.

25.09.2018

Briga o licima sa posebnim potrebama : Završena rekonstrukcija objekta za dnevni centar za mlade i odrasle sa višestrukim smetnjama u razvoju. Hvala CRS (USAID) na donaciji za obnovu. Rad sa ovom populacijom sa potrebom posebne njege preuzimaju Centar za socijalni rad i Udruženje Zvjezdice.

21.09.2018

Edukativna radionica ” Socijalni rad u lokalnoj zajednici”, prezentacija i iskustva dugogodišnjeg rada prof.dr.sc. Mladena Kneževića iz Zagreba.

13.09.2018

Radni sastanak za organizaciju manifestacije u sedmici djeteta. Kulturno-umjetnički program biće realizovan 02.10.2018. u Banskom dvoru. O detaljima nešto kasnije…

13.09.2018

U posjeti udruženju Mozaik Prijateljstva. Puno humanosti na jednom mjestu

12.09.2018

Одржана Регионална конференција посвећена квалитету услуга и компетенцији запослених у домовима за старије особе. Административни центар Владе Републике Српске.

11.09.2018

Sa Gitom Narajan, predstavnikom UNICEF o programima podrske djeci, narocito ranjivim kategorijama.

5.09.2018

Danas je potpisan Memorandum o međusobnoj saradnji između Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske i JU” Centar za socijalni rad” Banja Luka

4.09.2018

Projekat “Zdravo starenje” od danas u Banja Luci za lica treće dobi – penzionere. Besplatni programi društvenih aktvnosti, od kuvanja i korektivne gimnastike do pametnih telefona na četiri lokacije :Starčevica, Obilićevo, Zalužani i Dragočaj. Više brige za stariju populaciju.

01.09.2018

U posjeti djeci u Bečićima, odmaralište “Užice”. 43 djece iz Banja Luke kroz program “Socijalizacija djece u RS” boravi 10 dana u odmaralištu gdje sa drugarima iz ostalih opština prolaze edukativne, sportske i druge radionice stičući nova prijateljstva koja će pamtiti za cijeli život. Djeca su pod nadzorom vaspitača, sportskih animatora, koordinatora i voditelja radionica. Drugari uživajte!