ДЕМАНТИ НА САОПШТЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БАЊА ЛУКА

ДЕМАНТИ НА САОПШТЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ БАЊА ЛУКА

ЈУ „Центар за социјални рад“ Бања Лука, шокиран је непримјереним, нетачним и

конфузним саопштењем издатим из Полицијске управе Бањалука у вези трагичних дешавању у Дому „Рада Врањешевић. Ради тачног информисања јавности, принуђени смо да реагујемо и демантујемо немуште тврдње аутора спорног саопштења које се тичу обавијештености наше установе, као и саме улоге бањалучког Центра за социјални рад.


На жалост, аутор саопштења очито не разумије појам надлежности и надлежног

поступања органа старатељства. Међутим, разумијемо да је могуће помијешати љубазност наше установе када, без обзира на непостојање стварне мјесне надлежности, излазимо у сусрет поступајућим полицијским службеницима, те присуствујемо узимању изјава и од лица која нису са територије нашег Града, а са циљем бржег, ефикаснијег и економичнијег обављања посла Полицијске управе Бања Лука, као и потребе за хитном заштитом права и интереса свих грађана Републике Српске.

Овакво саопштење ПУ Бања Лука, учи нас да више не излазимо у сусрет оваквим

захтјевима, те их упућујемо да се обрате надлежним центрима за социјални рад из цијеле Републике Српске. Потпуно су нејасне тврдње о нашем учешћу током узимања изјава прије двије године (децембар 2019. и фебруар 2020.). Нејасно је каве то везе има са случајeм с краја децембра 2021. године о чему је директорица ЈУ „Центар за социјални рад“ Бања Лука и дала изјаву.                          


Што се тиче конкретног случаја, једина истина је да је од наше установе 27.01.2022.

године захтјевано хитно присуство у просторијама Окружног јавног тужилаштва, а ради узимања изјаве од малољетног лица. Обзиром да се радило о дјетету са територије друге општине, повјереном другој установи социјалне заштите, улога ЈУ ЦСР БЛ овдје престаје.

Међутим, истог дана у вечерњим часовима, дежурни Тим за хитне интервенције

наше установе, контактрао је поступајући инспектор и обавијетио нас да су проведене медицинске претраге дјетета, те да је поступајући тужилац наредио да се дијете хитно изузме од институције којој је повјерен, те смјести у Прихватну станицу ЈУ „Центар за социјални рад“ Бања Лука. По позиву, дежурни радници, изузимају дијете од васпитача из Дома „Рада Врањешевић“ који је до тог тренутка био у пратњи дјетета, те је смјештају у нашу прихватну станицу, гдје јој је пружена комплетна психосоцијална услуга и обезбијеђени лијекови за санирање стања у којем се налази. Исто вече, дјетету је била неопходна и хитна медицинска помоћ, што јој је такође обезбијеђено. Све вријеме боравка у Прихватној станици, дјетету је обезбијеђен 24-часовни надзор, а радници прихватне станице даноноћно су сједили крај дјетета, како се њено здравствено стање не би непримјетно погоршало. Дијете је у Прихватној станици провело неколико дана, након чега су представници надлежног Центра за социјални рад у пратњи представника Министарства здравља и социјалне заштите, преузели дијете и пребацили дијете на локацију гдје је могуће санирати здравствене проблеме које дијете има. Напомињемо да је и овај смјештај обављен уз нашу асистенцију, јер су представници ових институција дошли приватним возилима, па су љубазно замолили да им уступимо возило ради транспорта дјетета, што је и учињено.


Дакле, из реченог произилази да је ЈУ „Центар за социјалн рад“ Бања Лука једини

субјект заштите који је своју дужност обавио на високо-професионалном нивоу, без било каквих калкулација, одбијања надлежности или заштите дјетета. Из тог разлога није нам јасна потреба ПУ Бања Лука да било какву одговорност пребацује на нашу установу.

Замолићемо све актере у конкретном случају, да убудуће не доводе нашу установу

у било какву везу са овим предметом, из разлога што ми немамо надлежност у поступању, а све што смо урадили до сада, осим што је била наша професионална, морална и људска дужност, било је и поштовање према колегама којима смо у том тренутку били потребни на терену.  На жалост, изгледа да смо погријешили.

Facebook
Twitter
LinkedIn