Званична интернет презентација ЈУ “Центар за социјални рад” Бања Лука RSS Feed

Добродошли


Добродошли на сајт центра за социјални рад у Бања Луци. У менију на горњем дијелу сајта можете пронаћи сљедеће странице:
- О нама ( Оснивање, Политика квалитета, Циљеви, Запослени, Признања )
- Дјелатности ( Права, Мјере и облици заштите, Услуге )
- Организација ( Организациона шема, Одјељење општих послова, Одјељење за породично-правну заштиту, Одјељење за одрасла и стара лица )
- Активности
- Сарадња
- Документи ( Обрасци, Планови, Извјештаји, Брошуре, Закони и правилници )
- Галерија
- Архива новости
- Линкови
- Контакт ( Интернет формулар, Контакт и информације, најчешћа питања )
- Новости - Почетна страна
- Пројекти

Новости

  01.10.2015.
Поводом обиљежавања Међународног дана старих Директор ЈУ "Центар за социјални рад" Бања Лука, Мр Вера Сладојевић, заједно са Руководиоцем одјељења за одрасла и стара лица, Невенком Илић, посјетила је партнерске организације са којима Центар сарађује по питању бриге о старим и изнемоглим лицима.
Предиван програм који је припремљен за стара лица смјештена у Дому за стара лица Бања Лука употпунили су и млади који су ове кориснике обрадовали забавном представом. Корисници су искористили овај дан и за изложбу својих радова.
Посјећен је и Дневни центар за старе који са Центром реализује програм активности у циљу превенције смјештаја старих лица у установе у коме су корисници данас пригодно прославили свој празник и презентовали своје радове.
Руководство је посјетило и штанд Дома за старе на Тргу Крајине гдје се пролазницима мјерио ниво шећера у крви и крвни притисак.

 

Скупштина Града Бања Лука, на 37. сједници одржаној у четвртак 24. септембра, именовала је Веру Сладојевић за директора ЈУ "Центар за социјални рад" Бања Лука.
Одборници Скупштине града Бања Лука, усвојили су између осталог и информацију о стању малољетничке делинквенције у Бањој Луци и информацију о просјачењу и бескућницима припремљене од стране ЈУ "Центар за социјални рад" Бања Лука, те одлуку о усвајању акционог плана малољетничког преступништва и примјене алтернативних мјера у граду Бањој Луци за период од 2015. до 2017.
 

01.10.2015.        

На подручју града евидентирана су 104 малољетна преступника који су починили 184 прекршаја. У односу на укупан број малољетничке популације, број преступника у граду није велики.

То су резултати истраживања Центра за социјални рад које је рађено у периоду од 1. јануара 2014. до 27. августа 2015. године. Скупштина града усвојила је недавно акциони план превенције малољетничког преступништва и примјене алтернативних мјера за период од 2015. до 2017. године.

“План представља прву фазу реализације пројекта “Правда за свако дијете” који је покренуо УНИЦЕФ. Основни циљеви јесу јачање система превенције малољетничког преступништва, као и стварање услова за примјену алтернативних мјера при поступању са дјецом која су у сукобу са законом. На тај начин би се та дјеца рехабилитовала и реинтегрисала у друштво”, казали су у Градској управи.

Од 2011. године у граду дјелује дневни центар за малољетнике.

“Бројним и разноврсним активностима настоји се обогатити квалитет живота малољетника, да им се пружи адекватна брига, подршка и помоћ с циљем рјешавања проблема које имају. Најважнија поља дјеловања дневног центра су превенција криминалних активности, подржавање услуга за живот у заједници те спречавање поновног вршења кривичних дјела”, закључили су у Градској управи.

Извор: Глас Српске

Unapređenje saradnje sa mjesnim zajednicama

 

V.d. direktora Centra za socijalni rad Vera Sladojević održala je sastanak sa predsjednicima savjeta banjalučkih mjesnih zajednica i stručnim saradnicima u mjesnim zajednicama. Tema sastanka bila je poboljšanje saradnje Centra za socijalni rad i mjesnih zajednica s ciljem pružanja najbolje podrške pojedincima i porodicama koji su u stanju socijalne potrebe, odnosno svima čiji kvalitet života mogu poboljšati pomoć i podrška u okviru sistema socijalne zaštite.
V.d. direktora Vera Sladojević istakla je da je jedan od ciljeva novog rukovodstva Centra za socijalni rad unapređenje dosadašnje socijalne politike na nivou lokalne zajednice i, u skladu sa tim, kreiranje što kvalitetnijih modela pomoći i podrške u skladu sa potrebama korisnika.
- Na putu ka ostvarenju tog cilja sarađivaćemo sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u Gradu Banjaluci, uključujući mjesne zajednice kao oblik neposrednog učešća građana u lokalnoj samoupravi, od kojih možemo dobiti značajne informacije i sugestije - rekla je Sladojevićeva. Ona je najavila da će u narednom periodu, sa svojim saradnicima i predstavnicima MZ, obići sve mjesne zajednice kako bi se upoznali sa stanjem na terenu, a građanima pružili informacije o pravima iz Zakona o socijalnoj zaštiti koja mogu ostvariti, kao i o svim uslugama i podršci koje pruža Centar za socijalni rad.
Predsjednik Savjeta MZ Rosulje Željko Gagula rekao je da je njihova saradnja sa Centrom za socijalni rad u posljednje tri godine bila usporena zbog nedovoljnog broja i preraspodjele radnika u Centru, da zajedničkih sastanaka nije bilo dvije godine, te pohvalio napore novog rukovodstva Centra da saradnja bude bolja a sastanci redovni. Na sastanku je diskutovano i o radu komisija za socijalna pitanja koje svi savjeti mjesnih zajednica nisu formirali iako su bili obavezni, a najčešće se radi o seoskim MZ. Zaključeno je da Centar za socijalni rad pošalje savjetima spiskove građana iz njihovih mjesnih zajednica koji koriste neko od prava iz socijalne zaštite, kao i mjesečne tabelarne prikaze posjeta radnika Centra porodicama ili pojedincima. Dogovoreno je i da Centar za socijalni rad od nadležnog odjeljenja u Gradskoj upravi zatraži informaciju koje mjesne zajednice imaju, odnosno nemaju komisije za socijalna pitanja i da li je urađena revizija njihovog članstva.